Sociale medier: Hvornår er du personlig – eller (for) privat?

Skrevet af:
Anne-Grete Belmadani
Journalist, Underviser, Inspirator i digital kommunikation

Vælg mellem den bløde eller skrappe test, når du skal publicere indhold til web

Hvor går grænsen. Efter at have undervist på otte web- og blogkurser hos Berlingske er overskriften ét af deltagernes mest stillede spørgsmål – og måske du selv går og funderer på det samme?

I det følgende vil jeg give mit bud på hvad der er personlig, troværdig og autentisk webindhold – og krumme-tæer indhold, hvor du desperat ønsker at kunne stille tiden tilbage…

Derudover får du to nemme tests, der gør dig i stand til at undgå ja, de værste krumme-tæer brølere!

Hvorfor være personlig?
Svar: Loyale brugere. Personlighed og autencitet er to hånd-i-hånd egenskaber som er højt værdsat i moderne virksomhedsledelse. Og vi bruger de sociale medier – udover som salgs- og kommunikationskanal, som beskrevet i Networked Business Factbook 2012 – netop til at skabe troværdighed og autencitet; til at sætte ansigt og personlighed på vores produkter, med ønske om tilknytte loyale brugere.

For læseren betyder personlig webkommunikation tryghed, da du i den personlige kommunikation giver lidt af dig selv og du appellerer til din læsers følelsesregister. Modsat upersonlig kommunikation, som vil blive opfattet ligegyldig – med mindre vi taler om ren information (eks.: Dato: 17. juli 2012 Mødetidspunkt: 16.30 Praktisk: Husk haveredskaber… :-) .

Der er med andre ord loyale brugere at hente når du kommunikerer autentisk og personlig.

P-testen – den skrappe:
Stil dig selv spørgsmålet: Har jeg det godt med at publicere dette indhold?
Mærk efter – hvad siger mavefornemmelsen? Er der den mindste tvivl – så la’ være. Altså, en hurtig beslutning; GO – eller NO-GO.

24-timerstesten – den bløde:
Fornemmer du at dit indhold måske er en smule for privat, så gør dig selv den tjeneste at vente 24 timer – og publicer det derefter. Altså, hvis tvivlen er forsvundet! Ellers, drop indlægget.

Et alternativ til ikke-publicer er at du kan omskrive og gøre dine formuleringer blødere.

Personlig – i praksis
Min egen grænse mellem personlig og privat bliver for alvor sat på prøve, hver gang jeg formulerer mig på min I FORM Mama Cool blog. Kort fortalt handler bloggen om hvordan jeg får tid til mig selv midt i mand, børn og karriere. Her er mange muligheder for at træde i privat-krumme-tæer spinaten! Her tænker jeg på at udlevere personlige oplysninger om min familie. Jeg besluttede mig derfor inden Mama Cool-bloggeriet, at jeg ikke fx ønsker at lægge billeder på af mand og børn. Men altså gerne af hunden og de to katte… Jeg inviterer heller ikke læserne ind i mit ægteskab – og kunne aldrig drømme om at skrive noget negativt om mine børn; ting de har gjort eller sagt.

Derimod vil jeg gerne beskrive hverdagssituationer, sådan en smule set fra sidelinjen, og de udfordringer der kan være i at få en moderne hverdag til at hænge sammen.

Eksempel på webindhold hvor jeg ønsker at være personlig – men ikke privat: http://iform.dk/blog/mama-cool/smugkig-en-dag-i-mama-cools-liv (Smugkig: En dag i Mama Cools liv).

Dér har vi så lige min grænse.

Så er der andre, ligesom norske Laila som gi’r den hele armen med sin blog om spiseforstyrrelser: http://laipai.wordpress.com/ Laila må være tæt på 100% autentisk! Nu kender jeg ikke bloggeren, men blot ved at læse et enkelt indlæg bliver jeg som læser hurtigt klart over, at her er der en pige som vrænger sin sjæl ud. Laila er indlysende mere autentisk end jeg er på min Mama Cool blog; hun er også privat. Og det er en modig beslutning Laila har taget her, at give så meget af sig selv for at leve et ærligt liv, og hjælpe og inspirere ligesindede – ved at sætte ord på sin sygdom.

Hvordan være autentisk og personlig – uden at sige for meget om dig selv?
Mindre personlig kan også gøre det – vælg en ekspertrolle! Denne løsning passer for de fleste, og er effektiv når du ønsker at skabe en «thought leader» strategi i din branche ved hjælp af de sociale medier.

Sådan gør du: Lav en blog og/eller en Facebookside med fokus på faglig indhold. Besvar de spørgsmål som du ved dine læsere ønsker at få svar på.

Din bonus: Du har det faglige indhold som fokus; den røde tråd – og det fornemme er at du, om du vil eller ej, får din personlighed med som del af webindholdet – alligevel. Måden du formulerer dig på, disponerer og prioriterer indholdet… siger noget om hvem DU er som person. Og jeg tør vædde med, at jo længere tid du blogger eller skriver på Facebook – fagligt, jo mere autencitet og personlighed vil du berige dine læsere med som tiden går. Det kan være du tager mod til dig og skriver ”Ciao!” til sidst i indlægget – i stedet for den mere formelle ”Bedste hilsner”…

Held og lykke med dit personlige webindhold! Og…

Ciao ;)

Anne-Grete Belmadani

Læs mere om Anne-Grete:
http://agbelmadani.com/
Mama Cool-bloggen: http://iform.dk/blog/mama-cool
Webredaktør Sundhed Online

 

Dette indlæg blev udgivet i Corporate blogging, Eksperter, FACTBOOK 2012 og tagget , , . Bogmærk permalinket.

En kommentar til Sociale medier: Hvornår er du personlig – eller (for) privat?

  1. Pingback: Sociale medier: Hvornår er du personlig – eller (for) privat? « Anne-Grete Belmadani

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


− 2 = en

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>