Fem danske detailvirksomheder der forstår sociale medier

[TEMA: 30 dage med sociale medier i detailbranchen]

Sociale medier er stadig en forholdsvis ny disciplin for mange virksomheder, og trods mange velmenende råd – bla. også herfra – må man eksperimentere og prøve sig frem for at se, hvad der virker. Vi har fundet fem virksomheder, som hver har deres egen tilgang til sociale medier. Måske kan du lære noget af dem?

Vi siger ikke, at de fem er perfekte i alt, hvad de gør på sociale medier, ligesom målestokken hverken er ROI eller antal ‘likes’. Men de formår at komme brugerne i møde og pleje deres community – og dermed netop anvende sociale medier til det, de er bedst til, nemlig at opbygge og vedligeholde relationer. De bringer med andre ord brugeren eller kunden tættere på deres forretning.

Der er naturligvis og mange flere danske virksomheder, som gør det godt på sociale medier end de fem her. Fortæl os om dem i kommentarsporet.

LEGO

Med over 1,2 mio ‘likes’ på Facebook er det iflg. denne oversigt Danmarks suverænt største Facebook-side, hvilket nok ikke overrasker nogen, da LEGO jo er et globalt brand. Med så stor en fanbase og så meget på spil kunne man forestille sig en ret stram styring af aktiviteterne på siden, men tværtimod ser det ud til, at LEGO tager det meget afslappet.

Brugerne uploader masser af billeder af deres egne kreationer og får respons fra andre brugere og nogle gange LEGO selv. De officielle opdateringer er få, men ser ikke ud til at gå ud over aktiviteten på siden. Og er det ikke drømmen? At et community ikke kun lever, pga. dit kunstige åndedræt, men at det får sit helt eget liv uden din indblanden.

Community manager hos LEGO er i øvrigt Lars Silberbauer, som du kan møde til konferencen om sociale medier i detailbranchen.

facebook.com/LEGOGROUP

Normann Copenhagen


Foto: Normann Copenhagen

Designvirksomheden med egen butik på Østerbro har i flere år været helt fremme på sociale medier og blev sidste år belønnet med FDIH e-handelsprisen for netop den indsats. Normann Copenhagen satser helhjertet på sociale medier og er massivt til stede på både egen blog, Facebook og Twitter og inddrager også Youtube og flickr, hvor alle produktbillederne i øvrigt ligger under en åben licens.

Tilstedeværelsen virker naturlig og ikke påtaget og akavet, som når andre nogle gange prøver lidt for hårdt. Det lykkes faktisk for Normann Copenhagen at skabe et rigtig brand community, som ikke er afhængig af konkurrencer og andre gimmicks. Men de har dem da, men også her adskiller de sig fra rosset. Fx når de beder brugerne om at navngive et af deres produkter, eller den tilbagevendende “be creative and win”, hvor brugerne photoshopper fantasifulde kreationer af deres produkter.

Michael Rying er Online Brand Manager for Normann Copenhagen, og ham kan du også møde til konferencen om sociale medier i detailbranchen.

normann-copenhagen.com/platforms

Pandora

Pandora-smykkernes indtog på Facebook er næsten et mønstereksempel på community building. Ikke nok med at de har samlet over 840.000 ‘likes’ uden aggressive kampagner, de har, med et stramt fokus på produktet, også nogle af Facebooks mest engagerede brugere.

Utallige billeder af brugernes egne smykker bliver dagligt lagt op på siden og snakken går livligt på væggen. Man kan sige, at lidt ligesom Lego, har de mange kombinationsmuligheder i produktet skabt en grobund for et brand community, hvor brugernes kreativitet – og ønske om at dele den med andre, bliver drivkraften.

facebook.com/pandorajewelry

3

At være teleudbyder er ikke altid nemt og er ofte øretævernes holdeplads. For mobildækning lægger man som regel først mærke til – når det ikke er der. Det kan være årsag til mange frustrationer, hvilket måske vil gøre mange varsomme med at invitere kunderne ind via de sociale medier – af frygt for en sand storm af brok til offentlig skue.

3 stikker dog ikke hovedet i jorden og bruger dygtigt deres Facebook-side til kundeservice, hvor de besvarer alle de spørgsmål og kommentarer, der kommer ind. Den åbne dialog er utvivlsomt med til at tage brodden af den værste harme – som sikkert ville få frit løb, hvis 3 slet ikke var på Facebook eller ignorerede de kritiske røster.

facebook.com/3Danmark

HiFi Klubben

Man fornærmer vist ingen ved at sige, at HiFi Klubben altid har været især audio-nørdernes bedste ven. En skarp forretningsprofil og med en meget dedikeret kundebase er to stærke elementer, når indsatsen på sociale medier skal lykkes, da relationen mellem forretning og kunde i forvejen er stærk.

Denne relation ser ud til at være overført til Facebook, for selvom siden ikke når svimlende antal ‘likes’, så er engagementet stort. Der er fin dialog på væggen, og man har fundet et fornuftigt miks i opdateringerne, der ikke ligner den sædvanlige fladpandede jagt på kommentarer og ‘likes’. Man fornemmer hurtigt, at der er ægte entusiasme bag, og det går jo fint i spænd med den oplevelse, man formentlig også gerne ser, kunden får nede i forretningen.

Mød også HiFi Klubben til konferencen om sociale medier i detailbranchen.

facebook.com/hifiklubbendk

Lidt uden for kategori har vi taget et sjette eksempel med, som langt fra er en detailvirksomhed, men som har taget sociale medier til sig og haft held med det – imod alle odds. Det danske skattevæsen har nemlig indtaget Twitter!

Skattefar

Lidt i samme båd er SKAT. For hvem kan sige noget positivt om skattevæsenet eller har lyst til at være ‘connected’ med dem på sociale medier? De er sikkert også de sidste, du kunne forestille dig være på sociale medier, men alle disse fordomme bliver stille og roligt gjort til skamme.

For SKAT er på Twitter og har stor succes med det. Det, der startede som en fagdirektørs personlige professionelle konto, er nu blevet til en officiel del af SKATs ansigt udadtil, hvor kontoen deles mellem 5 medarbejdere. Der tweetes naturligvis om skat, men også meget andet, og samtalen med andre Twitter-brugere er både personlig og med glimt i øjet. Hvem skulle have troet det? I skrivende stund har Skattefar næsten 1700 followers på Twitter.

twitter.com/skattefar

Hvem bør ellers nævnes? Aarstiderne? Superbrugsen? Kom med dit bud i kommentarerne. I morgen tager vi anden del af gode råd til, hvordan du får liv på din Facebook-side.

Dette indlæg blev udgivet i 30 dage med sociale medier i detailbranchen og tagget , , , , , , , , , . Bogmærk permalinket.

2 kommentarer til Fem danske detailvirksomheder der forstår sociale medier

  1. Mofling skriver:

    Jeg synes at SAS gør det utroligt godt, det er ikke et rent dansk firma, men de responderer altid, når man har et issue. Man får langt fra samme service via email eller telefon.

  2. Pingback: Få aktivitet på din Facebook-side. Del 1 | SocialSemantic

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


otte − = 4

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>