FACTBOOK 2012: HR udnytter ikke potentialet

Skrevet af:
Ole Bach Andersen
Direktør – Newsperience

Succesfulde medarbejdere bruger sociale medier ifølge google
I en ny undersøgelse udarbejdet for Google* dokumenteres det at medarbejdere, der anvender sociale medier, er blevet forfremmet tiere end kollegaerne der ikke anvender sociale medier. Hele 82% af de kyndige i sociale medier er blevet forfremmet for nyligt, mens kun ca. 60% af deres kollegaer er det.

Samtidig dokumenteres det at de social medie kyndige medarbejdere samtidig forventer tiere at blive forfremmet, er gladere for deres arbejde, tiere anbefaler deres arbejdsplads og har højere forventning til at deres arbejdsplads er i vækst. Se figuren “High flyers bruger sociale medier ifølge Googles undersøgelse”.

>> Læs hele undersøgelsen fra Google her

Hvad er hønen og hvad er ægget? Er det fordi medarbejderne er dygtige og gode til at netværke at de bruger sociale værktøjer og/eller bliver de dygtige og bedre til at netværke fordi de bruger sociale platforme? Uanset om svaret er det ene eller andet, så er det i mine øjne vigtigt for HR afdelingen at have øjnene åbne for potentialet i disse værktøjer. Og her har vi heldigvis en spritny dansk undersøgelse, som dokumenterer, hvor godt HR afdelingerne gør det.

FACTBOOK 2012: HR cheferne følger ikke med chefkollegaerne
HR er den del af organisationen, der er længst bagud med at skabe udbytte ved ekstern anvendelse af sociale medier ifølge FACTBOOK 2012. Du kan downloade FACTBOOK 2012 fra socialsemantic.eu gratis her. Her et lille uddrag om observationerne i forhold til HR.

 

 

 

 

 

 

FACTBOOK 2012: Områder hvor HR har fået positivt udbytte af de sociale medier – eksternt?

Først resultatet. Se figuren HRs udbytte af sociale medier – eksternt.

 

 

 

 

 

 

Her fremgår det at omkring en fjerdedel har opnået positive resultater til rekruttering ved hjælp af sociale medier, mens ca. en femtedel hverken har positive resultater idag og heller ikke har positive forventninger til fremtiden. Dette står jo lidt i kontrast til at High flyers ifølge Googles undersøgelse i den grad anvender sociale medier og at vi ved at ca. 80% på LinkedIn er passive kandidater til nye jobs. Med passive kandidater menes folk, som er i arbejde, hvis fokus er at skabe resultater i deres nuværende job, og dermed typisk ikke kigger efter jobannoncer.

HR cheferne får altså ikke udnyttet potentialet – og måske mest realistisk – de ved ikke hvordan de skal gøre det.

Jeg holder fra tid til anden foredrag for (internationale) HR-direktører og -chefer og oplever at de har en stor nysgerrighed på, om man kan og hvordan man får udnyttet potentialet i de sociale platforme, men når jeg spørger indtil de praktiske erfaringer er der langt imellem snapsene. Der har simpelthen været fokus på noget andet.

Men de sidste 3 foredrag jeg har en af deltagerne fortalt at de med LinkedIns Recruiter Licens har realiseret væsentlige besparelser ved rekruttering og samtidig fået adgang til en betydelig større talentmasse end hvad de normalt har kunne tiltrække via jobannoncer og head hunteres dedikerede (og knap så opdaterede) databaser. LinkedIn er HR afdelingens foretrukne sociale netværk, men alt for få kender til LinkedIns Corporate Solutions og den reelle styrke de rummer.

Det vil jeg gerne råde bod på. Derfor vil jeg gerne introducere LinkedIns Corporate Solutions på et webinar for Danmarks HR-Chefer. Se sidst i blogindlægget. HR cheferne er dog ikke helt ukendte med platformenes muligheder og rapporterer faktisk at det har gjort dem mere slagkraftige internt i organisationen!

FACTBOOK 2012: Sociale medier giver HR mere indflydelse og slagkraft i organisationen – internt!

Først resultatet. Se figuren HRs udbytte af sociale medier – internt.

 

 

 

 

 

 

At den slår så kraftigt ud er en overraskelse for mig. Når jeg taler med HR-chefer er de ofte ligeså overraskede. Vi må antage at tallene er korrekte. Mit gæt er følgende:

  • HR har typisk ansvaret for intranettet og har formået at gøre det mere værdifuldt ved hjælp af nye sociale teknologier, som eksempelvis Yammer, Jive og måske Sharepoint
  • HR har bakket op om anvendelse af sociale medier for medarbejderne og udarbejdet strategier og politikker for anvendelse
  • HR har gennemført employer branding kampagner på de sociale platforme og dermed blevet profileret eksternt – og dermed fået mere indflydelse internt
  • HR har set styrken i og kunnet anvende medarbejdernes netværk i forbindelse med rekruttering og employer branding
  • HR har formået at anvende de sociale medier til at styrke læring og uddannelse ved at anvende youtube og guru-networking
  • HR har skabt resultater for andre afdelinger ved at sikre ledere og medarbejderne udnytter potentialet i networking og LinkedIn
  • HR har skabt innovative tiltag på virksomhedens Facebook side for at tiltrække nye medarbejdere
  • HR har sat fokus på produktivitet og effektivitet gennem nye samarbejdsværktøjer, som eksempelvis vidensdeling via google+ cirkler og hurtige videomøder ved hjælp af google+ hangouts
  • HR har forbedret on-boarding processen med struktureret intern networking
  • HR har skabt mere åbenhed og dialog i organisationen og styrket den åbne ledelsesstil i virksomheden

Men hvad er sandheden? Jeg hører gerne fra dig, der har svaret positivt på at du/I har fået større slagkraft og indflydelse internt i organisationen. Svar her på bloggen, kontakt mig via mail eller via LinkedIn

Hvis du bare har lyst til at høre mere, så inviterer jeg Danmarks HR ansvarlige til et gratis webinar om LinkedIn, hvor jeg vil introducerer jer til LinkedIns enterprise løsninger og vil stå til rådighed for spørgsmål og debat om hvordan jeg mener HR skabe værdi for medarbejdere og virksomheder ved hjælp af sociale medier.

Online seminar om LinkedIn Corporate Solutions mandag d. 18/6 kl. 16.00

Reserver foreløbig 1 time i kalenderen d. 18. juni kl. 16-17.

Hvis du er frisk kan du tilmelde dig nyhedsbrevet på min blog http://socialinspiration.dk/, så vil du blive holdt opdateret på detaljerne for program og tilmelding.

Håber det bød på lidt inspiration.

Mvh Ole Bach Andersen

Forfatter:

Ole Bach Andersen
Ekspert i sociale medier i Danmark – Facebook, LinkedIn, Smartphones.
Rådgiver og direktør,  Newsperience

Blogindlægget er også lagt på Ole’s egen blog:
http://socialinspiration.dk/

Dette indlæg blev udgivet i Eksperter, FACTBOOK 2012, HR sociale medier, Networked Business FACTBOOK 2012 og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


× otte = 56

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>