Få aktivitet på din Facebook-side. Del 2

[TEMA: 30 dage med sociale medier i detailbranchen]


Foto: GOIABA / flickr 

Vi er nu nået til anden og foreløbig sidste del af de gode råd til dem, som gerne vil skabe lidt community-stemning på deres Facebook-side. Vi minder om, at formålet her er ikke bare at samle ‘likes’, men at få folk til at engagere sig i din forretning, så de af egen fri vilje uden snedige tricks, anbefaler dig til deres venner – fordi de godt kan lide dig.

Læs: Få aktivitet på din Facebook-side. Del 1.

Råd nummer 4: Lad være med at reklamere

Reklamer kan vi få alle steder. Faktisk er det umuligt at undgå dem. Så spild ikke tiden med forkromet reklamesnak for brugeren ved allerede godt, hvad du sælger – ellers havde de nok ikke “synes godt om” din side.

Hvis du vil tale om dine produkter, så drop de hurtige fraser og bliv i stedet mere saglig, mere detaljeret. Mere nørdet. Vis din faglighed, erfaring og viden. Kan du huske dengang man tog sig tid til at rådgive kunden i butikken og ikke bare bippede varer igennem ved kassen? Den mulighed har du på sociale medier, og det skalerer også fint, da du kan rådgive mange tusinde ad gangen.

Du kan også helt nedtone det salgsorienterede fokus og koncentrere dig om de ting, der foregår omkring din forretning. Er du en møbelforretning, så få en indretningsarkitekt indover og tal om boligindretning og lad brugerne uploade billeder af deres sirligt indrettede hjem. De bruger lang tid på det, og de vil elske at dele det med andre.

Sportsbutikker har uanede muligheder for at rådgive om træning, skader – og ikke mindst udstyr, og er du i modebranchen, har du formentlig allerede din egen modeblog og præmierer hver dag det flotteste outfit, hvor noget af dit kluns indgår. Ikke?

Pointen er, at det handler om at finde noget, du kan bygge et interessefællesskab op omkring, og som brugerne har lyst til at bidrage til. Så får du et rigtig velfungerende og bæredygtig community, og så kan du smide dine reklamer et andet sted.

Råd nummer 5: Brug konkurrencer med omtanke

Konkurrencer, events og andre gimmicks er gode til at skabe opmærksomhed om din virksomhed og din Facebook-side. Men det er et hurtigt fix, der ikke siger noget om din forretning og derfor ikke er et særlig stærkt fundament at basere dit brand community på. For hvad sker der bagefter? En ny konkurrence?

Det svarer lidt til kun at spise druesukkertabletter uden først at have lagt en bund af fuldkornsrugbrød. Og du risikerer at få din side fyldt op med lykkejægere, der kun er med for konkurrencerne og de gratis smagsprøvers skyld.

Brug hellere kræfterne på at etablere et bæredygtig community, hvor drivkraften er ægte interesse i din forretning og lyst til at bidrage – og dosér så med konkurrencer i små mængder for en gang imellem at give det et boost.

Råd nummer 6: Hav tålmodighed – det er ikke en kampagne

Nogle har den opfattelse, at en indsats på sociale medier er ligesom en pr-kampagne. Man hyrer et bureau til at udtænke og eksekvere en kampagne, når budgettet er brugt, kigger man på resultaterne, klapper sig selv på skulderen over de mange nye ‘likes’, og det var så det.

Det er selvfølgelig én måde at bruge sociale medier på, men det er ikke en speciel god metode til at opbygge varige relationer, som er det, sociale medier er så oplagt til. Det koster ikke dyrt i bannerannoncer, men det kræver tålmodighed og et utrætteligt gåpåmod – for det tager lang tid at bygge et ordentlig community og sker hverken på den første eller anden dag.

Til gengæld er et succesfuldt brand community en goodwill-, loyalitets- og mund-til-mund reklame-generator, du ikke kan købe for penge. Er det ikke værd at vente på?

Der er tusindvis af andre gode råd, når man vil bygge brand communities, og der findes ikke det, man ikke kan lave et community om. Det handler blot om at angribe det fra den rette vinkel under hensyntagen både til (først og fremmest) brugeren – og dernæst forretningen.

Dette indlæg blev udgivet i 30 dage med sociale medier i detailbranchen og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

4 kommentarer til Få aktivitet på din Facebook-side. Del 2

 1. Susie Neumann Jørgensen skriver:

  Takker for de gode råd. Som formand for Støtteforening Kildehaven, og opstarter af dennes side, samt opstarter af fansiden Chevrolet Fårevejle, så suger jeg alle inputs til mig. Tusind tak. :o )

 2. Mette Weber skriver:

  Tak – meget enig i alle jeres råd. Det bliver ført rigtig sjovt, når dem der er på siden indbyders har dialog og drøfter.
  Og nu kommer der altså så lidt reklame ;-) Det har jeg formået at få til at ske på FB siden “Tal med dit barn på den fede måde” hvor jeg som sundhedsplejerske videns deler fra bogen de utrolige år og med mine temaer og holdninger fra Tal med dit barn fra A-Z fra mit site

 3. Hej Sussie og Mette, spændende sager I begge har gang i – den slags er der ingenting galt i at fortælle lidt om ;-) – det er blot fedt for os at vide at arbejdet / de gode råd bliver brugt :-)

  vh Jan

 4. Pingback: Få styr på din Facebook-strategi | Jonas Juhler Hansen

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


fem + = 6

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>