Få aktivitet på din Facebook-side. Del 1

[TEMA: 30 dage med sociale medier i detailbranchen]


Foto: GOIABA / flickr

Du har oprettet en facebook-side, og nu vil du selvfølgelig gerne have masser af fans, likes, “synes-godt-om”, eller hvad du nu kalder dem. Men inden du stirrer dig fuldstændig blind på at jagte tilhængere, så tænk over hvad du vil stille op med alle de mennesker, du får samlet omkring din forretning.

For “synes-godt-om” er et middel – ikke et mål. Det er bare et tal, der i sig selv ikke har den store værdi. Det har det til gengæld, hvis dine fans taler om din forretning, identificerer sig og engagerer sig med det – og med hinanden. Sagt på en anden måde: Du vil hellere have 100 aktive fans end 1000 passive.

Så hvordan får du sparket liv i din Facebook-side? Følg disse grundlæggende råd og tilpas dem din egen forretning og kontekst – og du er godt på vej.

Råd nummer 1: Det skal oprigtigt interessere brugeren

Det burde give sig selv; hvad end du forsøger at bygge et community op omkring, så skal det være interessant for brugeren at deltage. Det du ønsker, er brugerens tid og i sidste ende loyalitet, og det kræver at du har noget med til bordet, der både fænger og fastholder.

I stedet for at tænke i, hvor mange likes din Facebook-side kan få, så spørg, hvorfor skal folk bruge deres tid på den? Hvad får brugeren ud af det? Var det en anden virksomhed, ville jeg selv finde det interessant?

Det gode er, at du har allerede en fanbase. Blandt dine kunder, er der en gruppe, som dyrker dit brand eller produkt lidt mere entusiastisk end alle andre. Start med at identificere dem, find ud af hvad, der driver dem og byg så din Facebook-side op omkring dem. De skaber et momentum og et fællesskab, som vil tiltrække andre.

Mennesker er sociale væsener. De søger derhen, hvor der er gang i festen.

Råd nummer 2: Der skal være personlig gevinst

Hvor velmenende og hjælpende man end kan være på sociale medier, så husk at der inde i os alle bor en anerkendelseskrævende egoist. Brugeren skal med andre ord belønnes for være aktiv i dit community.

Gamification er et af tidens hotteste buzzwords, men over det dækker en meget stærk motivationsfaktor og handler ganske enkelt om at etablere en gennemskuelig incitamentsstruktur, hvor brugerne anerkendes for deres indsats og tid brugt i dit community.

Og det behøver ikke engang at koste dig en øre; non-monetary rewards er lige så vigtige. Points, virtuelle guldmønter, badges, kreditering osv. Du bliver overrasket over, hvor meget folk er villige til at gøre for et par digitale duelighedsmærker.

Råd nummer 3: Vær autentisk – tillid går begge veje

Ærlighed, tillid, troværdighed, loyalitet. Ja nu fyres alle buzz-ordene af. Husk at vi bygger brand communities for at få mere loyale kunder, der virker som ambassadører for vores brand. Og brugeren gider ikke engagere sig i et community, hvor vedkommende ikke føler sig taget alvorligt eller holdt for nar.

Så lyt til brugeren og tag hans input seriøst – det sker i den bedste mening og kun for at hjælpe dig. Vis personlighed og deltag i debatten. Brugeren er ikke med for at høre standardiserede kundeservice-svar, så vær ikke bange for at vise holdning.

Din tilstedeværelse på sociale medier giver brugeren mulighed for en meget mere personlig og direkte adgang til dit brand end hvad ellers er mulig. Og det giver dig mulighed for at vise, at din forretning er mere end blot en pæn facade og 2-for-1 tilbud. At I er ægte entusiaster, der lever og ånder for det, I gør.

Autencitet er så uendelig vigtig i dag, og det kan du ikke vise i en bannerreklame eller i et 15-sekunders spot.

I morgen kigger vi på virksomheder, som ved at gøre nogle af disse ting, har opbygget et livligt brand community omkring deres forretning.

Læs anden del med rådene:
4. Lad være med at reklamere
5. Brug konkurrencer med omtanke
6. Hav tålmodighed – det er ikke en kampagne

Links:
Hold nu op med at tælle fans - Kommunikationsforum
The Paradox of Brand Community “Management” - videnskabelig artikel (pdf)

Dette indlæg blev udgivet i 30 dage med sociale medier i detailbranchen og tagget , , , , , . Bogmærk permalinket.

9 kommentarer til Få aktivitet på din Facebook-side. Del 1

 1. Ask Hybel skriver:

  Altid fedt med gode gode råd! Glæder mig til del 2 – af hvor mange!?!

 2. Jonas Juhler Hansen skriver:

  Hej Ask. Altså man kunne snildt gøre det til en længere føljeton, men i denne omgang holder vi os til to dele og seks råd. Forhåbentlig kommer der mange flere på bordet til konferencen, hvor de tunge drenge vil dele ud af deres erfaringer.

 3. Ask Hybel skriver:

  Ok! Er der i øvrigt kommet navne på de tunge drenge?

 4. Pingback: Fem danske detailvirksomheder der forstår sociale medier | SocialSemantic

 5. Pingback: Få aktivitet på din Facebook-side. Del 2 | SocialSemantic

 6. Pingback: 7 ting du skal huske inden du lancerer din Facebook-side | SocialSemantic

 7. Pingback: Seks tips til din Facebook-side | Webvindu

 8. Lotte skriver:

  Hej,

  Jeg vil høre, om der er noget teori og strategi, i forhold til hvorledes man kommer ind på en Facebook, der er blevet etableret af forbrugeren?

  Er der metoder, tilgange til at virksomheden omvendt kan komme ind og få kontrol/medindflydelse på deres brand og brand community?

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


8 − to =

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>