Er tiden moden til salg via den mobile kanal?

 

 

 

 

Foto: Internetautoguide.com

Efter at have stukket snuden i de spændende og nye mobiltal, der for første gang i år, er med i FACTBOOK-rapporten, var der en ting der slog mig. Meget få har endnu formået at skabe en merværdi for deres forretning via salg og øget omsætning fra mobilen. Samtidig kan jeg også se at manglende forventninger og viden om netop salg og fokus på at øge forretningens omsætning via mobilen, er svært overrepræsenteret. Det mener jeg der bør laves om på.

Skrevet af:
Rasmus Burkal
Stifter af Splitter HQ

 

Den mobile kanal bliver ofte set som en ren branding, marketing og support kanal, hvor brands kan interagere med deres eksisterende og nye potientielle kunder. Det er også helt oplagt og intuitivt, og netop denne tendens ses ofte når nye mediekanaler springer frem. Jeg mener og at smartphones efterhånden har opnået en så stor udbredelse at vi må sætte vores forventninger og tiltro til forbrugeren højere.

Mange af de apps man ser på markedet i dag, er ofte rene katalog-apps eller relationsværktøjer, der skal være med til at informere og holde på kunderne. Derved ikke sagt at disse apps ikke er lækre, fede, innovative og super værdifulde – men hvor er det direkte link til at generere nye salg eller prøve at skabe mersalg til eksisterende kunder? Det er trods alt salg, der i sidste ende er afgørende for de fleste brands og virksomheder.

Der er naturligvis også en vis forskel på den form for produkt og service der sælges, og ikke mindst disse produkter og services prispunkter. Men umiddelbart er der ikke noget der viser, at den mobile platform skulle være en kilde til at udelukke nogle af disse produkt, service eller prisfaktorer.

Et par sjove cases fra udlandet er med til at bekræfte denne tese. Amerikanske Gilt, formåede på “Black Friday” (dagen efter Thanksgiving) i 2011 at generere 30% af deres omsætning via mobilen. I 2010 kunne eBay fortælle at det dyreste køb via deres mobile app var et Piper Malibu privatfly der blev handlet til den lette sum af $265.000, samme år blev der også solgt en lækker Lamborghini Gallardo Spyder til $139.000 fra samme app.

Der foreligger naturligvis et paradigmeskifte forude, men de første skridt er taget. Nu handler det bare om at få sat skub i udviklingen og forbrugernes opfattelse, indgroede vaner og købsmønstre – præcis på samme måde som det skete for ca. 10-12 år siden, hvor det handlede om at flyttet salget fra de fysiske butikker til online e-handel fra computeren i hjemmet.

Vi bør sætte vores forventninger højere, og være med til at sætte skub i udviklingen. Din forretning kan være med til at høste den mulige fortjeneste, der ligger og venter rundt om hjørnet. Gør det hellere nu, før din konkurrent.

Der er ingen der siger at man behøver at lancere en fuldblods og forkromet m-commerce løsning fra start.

Min personlige anbefaling er altid at starte småt ud. Det kan evt. gøres ved at vælge de mest oplagte produkter eller services – og selve løsningen kan f.eks. komme hurtigere og billigere i mål, ved at benytte et par manuelle processer i baggrunden. Netop dette kan lægge op til, at i selv kan være med til at holde de første kunder i hånden og bære dem igennem processen. På den måde vil du kunne opnå en langt større indsigt og forståelse af processen og kundens oplevelse, før i går “all-in” på m-commerce.

En god investering kan yderligere være, at opsøge dialog med de første kunder der køber via mobilen, for at forstå deres overvejelser og få indsigt i deres købsincitament og -situation.

Men lad os prøve at vende blikket hjemad, for ikke at lade os forblænde af de lidt højtflyvende og abstrakte Gilt og eBay eksempler fra tidligere. Tager man f.eks. et kig på danske FDIHs ehandelsanalyse fra sidste år, hvor de også har taget mobil-brillerne på, konstaterer de, at ehandel via mobilen er tredoblet i løbet af de seneste to år. Dette er bygget på baggrund af deres tal, der tager udgangspunkt i de 3 milioner danskere der e-handlede i 2011. Yderligere, med udgangspunkt i samme grundlag hævder de, at hele 27% blandt unge under 25 år har handlet via mobilen.

Kigger man over gaden, i søsterforeningen FDIMs statistikker, kan man med udgangspunkt i DBAs tal fra juli 2012 se, at på tværs af www.dba.dk og m.dba.dk – har m.dba.dk stået for 13% af deres samlede besøg. Disse tal, er ovenikøbet foruden besøgende på deres mobile app og den mobile trafik der har været genereret på www.dba.dk.

Google er også så venlige at stille tal og viden til rådighed for os, via deres fremragende “Our Mobile Planet” initiativ. Her viser tal at 30% af smartphoneejere i Danmark, i 2012, har foretaget et køb fra deres smartphone. Googles tal er baseret på et online spørgeskema med 1.000 respondenter, indhentet fra januar til marts 2012 (via analysefirmaerne Ipsos MediaCT og TNS Intratest).

Ja ja, det er jo fint nok med alle de tal og generelle tendenser, men det gælder jo sikkert ikke til min forretning eller branche. Hvordan kommer jeg nu i gang med at finde ud af, om der ligger et potentiale i at generere salg og mersalg for min forretning, via den mobile kanal?

Her vil jeg anbefale at du bruger de næste 10 minutter, på at gå ind i din web analytics for at se på følgende tal:

 • Hvor stor en procentmæssig andel af besøg har der været fra mobil, på dit website i sidste måned?
  • Prøv at trække det samme tal, fra samme måned sidste år, til sammenligning.
 • Har du sat din købs tracking korrekt op, burde du også let kunne se hvor stor en andel af dine salg og omsætning, der er genereret via mobil.
  • Og nu hvor du er i gang, burde du samtidig tjekke din konverteringsrate for køb foretaget via mobil.

Jeg håber at dette kan være med til at åbne dine øjne, for at udnytte et muligt vækstpotentiale, i den mobile trafik du allerede modtager – og formentligt allerede kan se er i en voldsom positiv vækst.

Du må dog ikke lade dig skræmme af at den mobile andel af salg, omsætning og konverteringsrater, kan være meget lave sammenlignet med de samme tal fra web. Det er netop disse salgs, omsætnings og konverterings tal du skal fokusere på at optimere og forbedre, ved at sætte ind med nye initiativer og tiltag på den mobile front. Så du kan høste de endnu uudnyttede salgs og omsætnings muligheder, i din forretning.

——————————————

Læs mere om forfatteren:

Rasmus Burkal - Direktør og stifter af Splitter, der hjælper brands og bureauer med at simplificere kommunikation og markedsføring af Mobile Apps på tværs af platforme.

Se mere på http://splitterhq.com

kontakt data:
Mail:
rb@splitterhq.com

Mobil: +45 5192 5192
——————————————

Tal fra artiklen:

Gilt
http://articles.boston.com/2011-12-03/business/30472166_1_smartphones-mobile-commerce-mobile-payments/2

eBay
http://mashable.com/2010/08/07/ebay-facts/

FDIM
http://fdim.dk/statistik/internet/toplisten og http://fdim.dk/statistik/mobil/mobillisten

FDIH
http://www.fdih.dk/media/335242/dansk-ehandelsanalyse-2011-_final__korr_.pdf (via http://www.fdih.dk/viden/dansk-e-handelsanalyse/download/)

Google, Out Mobile Planet
http://www.thinkwithgoogle.com/mobileplanet/da/graph/?country=dk&category=MOBSHOP&topic=MOBSHOP_PURSPEV&stat=PURSPEV1&wave=wave2&age=all&gender=all&active=stat

 

Dette indlæg blev udgivet i Eksperter, FACTBOOK 2012, Mobil og tagget , , . Bogmærk permalinket.

5 kommentarer til Er tiden moden til salg via den mobile kanal?

 1. Tak for et godt og veldokumenteret blogindlæg. Inden vi falder på halen over køb på mobilen, er det vigtigt at være opmærksom på hvad det er folk bruger penge på, når de handler på mobilen. Det er desværre ikke så ofte sokker, make-up eller Lamborghini’er Langt størstedelen af de køb vi ser i dag er digitale produkter, som apps, musik, bus og togbilletter og dermed ikke noget vi forbinder med traditionelle webshop-køb af fysiske produkter som vi kender fra PC. Det er straks-handler som bliver leveret og betalt inden for få minutter.

 2. Troels Kjems skriver:

  @Rasmus. Tak for et godt indlæg.

  @Michael. Jeg er altså ikke helt sikker på, at du har ret i dine betragtninger om, at langt størstedelen af de produkter, der sælges via mobile enheder, er digitale.

  Jeg kigger en del webshopejere over skulderen i mit arbejde som AdWords konsulent og det er bestemt ikke kun elektroniske produkter, rejser, mm, som folk køber med deres smartphones.

  Hvis man som webmaster ikke allerede har styr på konverteringsrater og salg på mobile vs. ikke-mobile enheder, så kan webmastere (med Google Analytics installeret) bruge dette handy Google Analytics dashboard, som jeg netop har skruet sammen til formålet. Med dashboardet er det nemt at sammenligne trafik, konverteringsrate og omsætning for mobile henholdsvis ikke-mobile besøgende.

 3. Rasmus Burkal skriver:

  @Troels Tak, jeg er helt enig – godt at høre, at jeg ikke er den eneste der er begyndt at se denne tendens…
  Super fedt med dit dashboard, det er meget oplagt og let at tage i brug, tak :)

  @Michael Tak for din kommentar og feedback :) Det er klart at visse digitale produkter og services, med en “lav indgangs barrierer”, som bla. apps, musik og togbilletter – har opnået en vis udbredelse og står for en god del af salget. Men jeg har også, som Troels, set en hel del andre virkeligheds eksempler på at klassiske retail produkter, med høje såvel som lave prispunkter kan sælges via mobilen.
  Jeg vil igen lade min invitation stå åben, for alle der ude, til selv at tage en forsmag på salg via den mobile kanal – ved at kigge i egne tal, og tage den videre der fra :)

 4. Pingback: Digitale medier og strategisk forretningsudvikling Indfri vækst potentialet fra Mobile og Sociale medier | Digitale medier og strategisk forretningsudvikling

 5. Pingback: Digitale medier og strategisk forretningsudvikling Mobilen spiller en stigende rolle forbrugernes købsproces | Digitale medier og strategisk forretningsudvikling

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


− fire = 1

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>