Er dansk detail ved at kaste sig i grams?

 

 

 

Skrevet af: Klaus Silberbauer
Creative Director, Think! Digital

I dette blogpost har Klaus et opråb til den danske detailhandel om at deres digitale forretningsudvikling skal være andet og mere end dealsites – online kuponhæfter a la Groupon, Sweetdeal, Downtown osv.

Er Groupon-agtige koncepter som Sweetdeal og Downtown den nemme vej til digital frelse for dansk detail, eller er de honningkrukker, der får pressede danske detailvirksomheder til at rabatte sig selv i døden, for at undgå selv at forretningsudvikle digitalt? Jeg tror mest på det sidste, desværre.


Dansk Erhverv og SocialSemantics konference om sociale medier i dansk detailhandel er overstået for denne gang – og det var en god dag. Desværre med deltagelse af alt for få fra detailbranchen, som åbenbart ikke finder social media vigtigt.

Jeg blev i den forbindelse citeret for, at digital forretningsudvikling af detailbranchen ikke bare er op ad bakke: Det er en lodret mur smurt ind i smør. En artikel i Børsen i dag støtter desværre denne påstand: Den handler om de farer, som dealsites – online kuponhæfter – udgør for detailbranchen – portaler som Sweetdeal, Downtown, Whatelse eller Earlybird, der formidler rabatkuponer til store mængder af forbrugslystne danskere, som nu kan købe kuponer til ting, de ikke vidste, de havde brug for.

Tilsyneladende kaster detailhandlende sig lemmingeagtigt ud over klippen for at deltage  i disse koncepter – de er jo den nemme løsning til trafik i butikken, og så behøver man ikke at investere i digital forretningsudvikling selv. Håbet er vel, at nogle kuponkøbere slet ikke indløser deres rabat og at de der gør bliver tilfredse med varen og kommer igen til fuld pris. Det første er rent og skært lotteri og det andet går stik i mod almen viden om forbrugere: Den prisfølsomme tilbudsjægere er den mindst loyale kunder overhovedet.

Ikke et ondt ord om deal sites. Det er veleksekverede tiltag, udført af dygtige forretningsfolk som blot har fundet smult vande i et risikofrit marked som stråmænd mellem kunde og handlende – og det kan man ikke bebrejde dem. Det er detailhandlen selv, der glemte at udvikle sig digitalt og dermed lod et vindue stå på klem for mæglere, der tjener penge på, at den handlende giver en rabat.

Det er fint at få mere trafik til butikken – men hvad er prisen? Som detailhandlende er der nogle ting, du bør overveje, før du blindt stiller gode tilbud til rådighed for Sweetdeals, Downtown og whatelse.dk:

  1. Hvilke kunder ønsker du? Den prisfølsomme, tilbudsjagende type, der er notorisk illoyal – eller kunden, der søger den lidt bedre service og gerne vender tilbage til en forretning igen og igen?
  2. Ønsker du at din forretning bliver en del af et elektronisk kuponhæfte med den ukontrollerbare co-branding den hermed indtræder i?
  3. Ønsker du, at en del af den værdi der retteligen tilfaldt dig nu skal gå i store rabatter og kick-back til stråmanden?
  4. Forhandler du commodities eller har dine produkter eller ydelser et særkende? Med andre ord: Har du nogen som helst andre USPer, end pris?

Der er ganske givet forretninger, som kan få en upside ved at deltage i finanskrisens mest populære sport, tilbudshysteriet. Men jeg tror at fordelene er kortvarige og ganske dyrt betalte. Jeg tror, at danske detailvirksomheder er ved at sælge deres sjæl til mellemhandlere, som ikke vil dem det godt – mens de oven i købet selv betaler for det.

Men der er andre veje, end at blive underleverandør til et digitalt kuponhæfte. Alle virksomheder har en potentiel virtuel side – et særkende eller en service, der kan understøttes digital.

Fokuser på din forretnings eget særkende i stedet for at forære dit dækningsbidrag væk i et håb om, at mere trafik i butikken giver pote, eller at kuponkøberne måske glemmer at indløse nogle rabatter. Invester de penge, som du er klar til at afskrive på kupontilbud, i digital forretningsudvikling i stedet. Opbyg dit eget lokale community og tilbyd rabatter til de loyale kunder. Få kontrol over dit brand og kast det ikke i grams. Det er din forretning og dit brand – også online.

Se originalindlæg hos Think! Digital her: http://thinkdigital.dk/er-dansk-detail-ved-at-kaste-sig-i-grams/

Dette indlæg blev udgivet i 30 dage med sociale medier i detailbranchen og tagget , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


en × = 6

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>