Det handler ikke om størrelsen…

[TEMA: 30 dage med sociale medier i detailbranchen]

Alt for mange virksomheder tror fejlagtigt at mængden af Facebook-fans er et afgørende succesparameter. Men du gør klogt i at måle på kvalitet frem for kvantitet. Ellers kan det ende med at koste dig dyrt!

Dagens indlæg er skrevet af Mikael Lemberg, som er Chief Innovation Officer hos Facebook-bureauet Komfo. Du kan opleve Mikael til konferencen om sociale medier i detailbranchen d. 16. november i Børssalen.

Du er måske ikke klar over det. Men selv hvis alle dine fans var online netop i samme øjeblik, som du skrev en opdatering, ville det alligevel ikke være alle, der fik den vist i deres newsfeed.

Facebooks newsfeed styres nemlig af en algoritme, som sørger for at kun de mest relevante opdateringer vises på din personlige forside. I gennemsnit får den typiske Facebook-bruger kun vist opdateringer fra omkring 150 connections. Så har du 200 venner og er fan af 50 Sider, skjuler Facebook faktisk opdateringerne fra op til 100 af dem.

Kender du Edgerank?

Algoritmen, der sørger for denne udvælgelse, kaldes Edgerank og kan beskrives med ovenstående formel. Oversat til dansk betyder det, at en given opdaterings eksponering afgøres af følgende tre faktorer:

 • Affinity: Din personlige tilknytning til den pågældende Side.
 • Engagement: Den gennemsnitlige engagement, som Siden får fra sine fans.
 • Aktualitet: Jo nyere en opdatering er, jo større er sandsynligheden for at den vises.

Den hellige gral er derfor ikke velforvaret, blot fordi du har mange fans. Hvis kun en meget lille andel af dem interagerer med dine opdateringer, vil dine opdateringer nemlig underpræstere og kun vises for en brøkdel af dine fans.

Rekruttering af fans er derfor kun første fase af din Facebook-strategi – og faktisk kan du sagtens få for mange fans!

Hvad er dine fans værd?

Prøv en gang at opdele dine potentielle kunder i følgende tre kategorier: Stærke, mellemstærke og svage relationer. Hvor mange har du i hver kategori? Sandsynligvis flest svage og færrest stærke.

Vurder så hvad det koster i ressourcer og annoncering at rekruttere en fan fra hver af de tre kategorier. De svage relationer er dyrest, ikke sandt?

Overvej slutteligt om de tre forskellige relations-kategorier bidrager med lige meget engagement på din Side. Nej, vel?

Rekrutterer du hovedløst fans uden at overveje disse tre faktorer, vil du opleve at den sidst rekrutterede fan hele tiden er lidt dyrere end den forrige, mens den gennemsnitlige værdi pr. fan falder i takt med Sidens vækst. Det skyldes at dine stærkeste relationer finder dig først, mens de svage relationer er dyre og forværrer din edgerank.

Indsættes engagement, værdi og omkostninger ved nye fans i en graf, tegner der sig dette billede:

Enhver Facebook Side når på et tidspunkt det stadie i sin vækstcyklus, hvor omkostningen ved at rekruttere en ny fan overstiger nytteværdien af selvsamme. Her bør du stoppe med at rekruttere flere fans, og i stedet fokusere dine ressourcer på at øge engagementet blandt eksisterende svage og mellemstærke relationer.

Hvad er dit formål?

For nylig introducerede Facebook tre nye Insights for Sider: Friends of Fans, Talking about og Weekly Reach. Med Friends of Fans kan du nu måle helt præcist hvor mange Facebook-brugere du samlet kan ramme gennem dine fans, og med de to andre Insights kan du benchmarke om det lykkes for dig.

Tallene er imponerende. F.eks. har mine blot 499 fans tilsammen over 180.000 venner, som kan modtage markedsføring om mig, hvis jeg overtaler mine fans til at fortælle om mig på deres egne profiler.

Dermed toner det egentlige formål med en Facebook-strategi efterhånden ganske tydeligt frem. Dit mål er ikke at rekruttere alle dine potentielle kunder som fans. Du skal faktisk bare lige akkurat rekruttere fans nok til at du kan nå resten af målgruppen gennem deres venner.

Kort sagt: Du skal bede dine fans om at sælge – ikke købe. Brug dine ressourcer på at give fansene noget at snakke med vennerne om. Lad være med at rekruttere svage relationer, men øg i stedet kendskabet til dit produkt ved at lade dine engagerede fans repræsentere dig over for vennerne.

Har du succes?

Komfo har udviklet værktøjet Page Analyzer, der lader dig måle dine fans’ engagement og sammenligne det med lignende virksomheder, forbilleder eller samarbejdspartnere.

Værktøjet er gratis tilgængeligt på http://page-analyzer.dk for alle der ønsker et indblik i effekten af deres Facebook-strategi.

Vil du være endnu et skridt foran dine konkurrenter, kan du også tilmelde dig servicens gratis nyhedsmail, der ugentligt opdaterer dig med et dybdegående indblik i din Sides performance.

Læsere: Hvordan måler I jeres succes? Og hvilke virksomheder synes I er bedst til at engagere deres fans?

Mikael Lemberg er Danmarks førende Facebook-ekspert. Han er marketing-uddannet og har specialiseret sig i strategisk rådgivning og konceptudvikling på den sociale platform.

Som fremtrædende skikkelse i Nordens største Facebook-bureau, Komfo, har Mikael haft afgørende fingre med i spillet på flere af de store Facebook-cases, herunder Jyske Bank, adskillige fagforeninger samt Socialdemokraternes Facebook-valgkamp i 2011. Han arbejder i dag med en bred vifte af organisationstyper og bliver ofte brugt som ekspert i landsdækkende medier, når emnet falder på Facebook.

På konferencedagen vil Mikael sidde i ekspertpanelet i Spor 1: Flere kunder i butikken med sociale medier.

 • get safest any health problems
 • how much time viagra works
 • Dette indlæg blev udgivet i 30 dage med sociale medier i detailbranchen og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

  8 kommentarer til Det handler ikke om størrelsen…

  1. Pingback: Hvordan detailhandlen bliver overflødiggjort af big brands | SocialSemantic

  2. Cecilie Staude skriver:

   Takk for fint blogginnlegg, skal anbefale alle studentene mine i kurset sosiale medier her på Handelshøyskolen BI å lese det (-: . Og jeg er så enig med deg. Vi har forskning som viser hvor stor innflytelse man kan få dersom man bemektiger seg en slags autoritet i sosiale nettverk. Men det er ikke nødvendigvis er antallet venner eller forbindelser man har i sosiale medier som har betydning for graden av innflytelse. Snarere er det personens egenskaper og ”kvaliteten” på forbindelsene som avgjør hvorvidt man faktisk har en reell innflytelse eller ikke. Dette betyr at man kan ha mange tusen venner på Facebook, men dersom man legger ut uinteressant informasjon og oppleves som påtrengende eller belastende av nettverket, vil man ikke ha noen innflytelse, men isteden bli stående som ”fyll” på andres vennelister. For å skape verdi for målgruppen tror jeg man også i økende grad må ha et mangfold i sine sosiale nettverk. Dette betyr at det å ha flere og overlappende nettverk er bedre enn å ha ett stort samlet nettverk. Det handler om at etter hvert som vi blir medlemmer av forskjellige grupper og nettverk i sosiale medier og tilbyr og tilbys forskjellige typer informasjon, vil vi høyst sannsynlig være tjent med å på mange måter dele oss opp i forhold til våre online aktiviteter.

   Skal følge med videre på bloggen din (-:

   • Martin skriver:

    Hej Cecilie

    Er det muligt at se jeres forskning omkring indflydelse og autoritet i forbindelse med sociale medier?

    Mvh.
    Martin
    Socialsemantic

  3. Nicholay Tehrani skriver:

   Takk for et flott innlegg.

   Jeg er stadig på konferanser og seminarer hvor bedrifter presenterer sine Facebook-sider og mitt spørsmål til dem er alltid det samme: “hvordan måler dere suksess (eller mangelen på sådan)?”

   Svaret er alltid likt: “vi har satt et mål om antall følgere og….”. Jeg har hele tiden ment at dette er feil – all den tid en følger kan være totalt uengasjert og dermed være verdt tilnærmet null. Nå har jeg en teoretisk forankring å slå i bordet med – takk!

  4. Pingback: Hvor mange *somedianere finnes i Norge? « Tankerekken

  5. Pingback: 7 regler for Facebook-sider « Lars Mediaas

  6. Pingback: Kender du Facebook Edgerank? | Digital Works

  7. Pingback: Virksomheters bruk av måleverktøy | Blogg for faget sosiale medier

  Skriv et svar

  Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


  8 − syv =

  Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>