“5 hurtige” til Peter Svarre

I forbindelse med slutspurten på indsamling af svar til Social Media FACTBOOK 2012, har vi spurgt Peter Svarre – en af landets førende eksperter indenfor sociale medier og digital strategi – om hvad han forventer af svarene i FACTBOOK 2012.

Peter er top aktuel for tiden med udgivelsen af hans bog: Den perfekte Storm.

Se mere om bogen efter de “5 hurtige”:

1. Forventninger?

Vi så af tallene fra FACTBOOK 2011 at der var utroligt store forventninger til værdiskabelsen – tror du det er realistiske forventninger – og i så fald – hvor lang tid tror du der går inden disse forventninger indfries?

Peter Svarre:
Jeg tror, at mange mennesker glemmer at sociale medier faktisk er ret langsomme medier, og at værdiskabelsen derfor ofte først kommer på den lange bane. Vi er blevet forblændet af de få eksempler, hvor sociale medier med eksponentiel hastighed har udbredt kendskabet til et produkt eller en sag, og vi glemmer at sociale medier i virkeligheden virker bedst, når man langsomt og møjsommeligt opbygger sociale kunderelationer én kunde ad gangen. Så ja – jeg tror, at mange virksomheder kommer til at blive skuffede over værdien af de sociale medier, men det er ikke fordi der er noget galt med de sociale medier – det er forventningerne der skal justeres.

2. Facebook altdominerende?

Ser du nogle faldgrupper i at Facebook ser ud til at være det altdominerende værktøj blandt virksomhederne – eller er det blot et udtryk for god prioritering af kræfterne?

Jeg mener, at det er et kæmpe problem, at Facebook i den grad er blevet næsten ensbetydende med sociale medier i Danmark. Og det er min oplevelse, at det kun er blevet værre siden rapporten udkom sidste år. At lave en Facebook-side er ikke det samme som at have en strategi for sociale medier. At lave en strategi for sociale medier handler om at kigge på virksomheden, produkterne, markedet og kunderne for på den baggrund at lave en strategi for, hvordan man kan involvere sine kunder i virksomheden eller produkterne. Først til allersidst vælger man teknologisk platform.

Desværre er denne helt logiske fremgangsmåde blevet vendt på hovedet i mange virksomheders forhastede jagt på, at være med på de nye buzzwords. Man starter med Facebook, og så prøver man desperat – og ofte forgæves – at skabe involvering efterfølgende.

3. Hvor meget tid skal man bruge?

Vi fandt at ca. 50% anvender under 5 timer om ugen – Kan man efter din mening få noget meningsfuldt ud af den mængde anvendte ressourcer – eller er det spild af tid?

Det kommer naturligvis an på, hvor stor virksomheden er. Hvis man er en enkeltmandsvirksomhed kan fem timer om ugen måske være meget passende, men hvis man er bare en anelse større end 10 personer i virksomheden er fem timer om ugen nok kraftigt i underkanten, hvis man på nogen måder vil arbejde seriøst med sociale medier. Som jeg skriver i min bog er der dog virksomheder, som ikke rigtig har det store potentiale for at gøre sig gældende i de sociale medier, og den slags virksomheder bør naturligvis ikke efterstræbe at bruge en masse timer på sociale medier, hvis det alligevel ikke giver forretningsmæssig mening.

Hvordan ved man når man bruger nok tid – hvor lang tid ville en 150 mand stor b2c orienteret virksomhed ideelt set skulle anvende efter din vurdering.

Det afhænger 100 procent af virksomheden, produkterne og den valgte strategi. Hvis man vælger at køre hele sin kundeservice på de sociale medier og hvis man involverer sine kunder i skabelsen af produkterne og hvis kunderne hele tiden kan komme med feed-back og forbedringsforslag, så bør sociale medier gennemsyre alt, hvad man laver som virksomhed, og så er tidsforbruget naturligvis stort. Men så er de sociale medier til gengæld også så integrerede i virksomhedens forretning, at man ikke længere betragter det som ”tid brugt på sociale medier”, men derimod som ”tid brugt på at køre forretningen”.

Hvis man derimod vælger en strategi om at køre en involverende reklamekampagne, så kan man i store træk outsource det meste af tiden til reklamebureauet og lade dem stå for at styre involveringen omkring kampagnen. Tidsforbruget afhænger altså med andre ord af, hvor dybt kundeinvolveringen rækker ind i virksomheden.

4. Største udfordring?

Hvad ser du som den største udfordring for virksomhederne i at adapterer til og inkorporerer de nye værktøjer og dynamikker?

 

Den største udfordring er i virkeligheden organisatorisk. Det er ikke specielt svært at lave smarte strategier og koncepter, og det er heller ikke specielt svært at implementere de tekniske løsninger. Men det er derimod rigtig svært at omstille en 50 år gammel industrielt tænkende organisation til at tænke socialt og arbejde med seriøs involvering af kunder og/eller medarbejdere. I min bog beskriver jeg 10 forskellige organisatoriske udfordringer, som man kan møde som virksomhed, hvis man arbejder seriøst med sociale medier. Hvis man ikke forholder sig til disse udfordringer, kan man være næsten 100 procent sikker på, at virksomhedens nye smarte strategi for sociale medier kommer til at fejle.


5. Sammenlignet med sidste år

– hvor tror du vi vil se de mest markante ændringer i konklusionerne (fra FACTBOOK 2011 til 2012)?

 

Jeg ved, at rigtig mange virksomheder har brugt 2011 på at komme i gang med at udvikle egentlige strategier for brugen af sociale medier. Man kan håbe på, at det betyder, at det ikke længere er 43 procent, der karakteriserer deres brug af sociale medier som ”sporadiske tiltag”.

Ekstra spørgsmål

Er der nogle tal og konklusioner du ser specielt frem til at få ud af FACTBOOK 2012 Rapporten?

 

Jeg er meget interesseret i om der er sket en udvikling i de ressourcer, som virksomhederne smider efter de sociale medier. Virksomhederne sagde sidste år, at de ville øge deres indsats på området, så det er spændende om virksomhederne i en tid med massiv uro på de finansielle markeder også har valgt at bevæge sig i den retning, som de planlagde.

Er du interesseret i at modtage FACTBOOK 2012 så se her >> 

Sidste år diskuterede Peter konklusionerne i FACTBOOK 2011 i en artikel på Kommunikationsforum: “Den perfekte boble”

“Den Perfekte Storm” af Peter Svarre

Bogen sætter fokus på hvad virksomheder og især ledere, der ønsker at arbejde strategisk og forretningsorienteret med de sociale medier, skal forstå og hvad de kan gøre.

Bogen er blevet til i en rigtig spændende kollaborativ arbejdsproces i bedste sociale medie ånd. Og den har fået rigtig gode anmeldelser – senest 5 stjerner i Børsen – og du kan se mere her: http://denperfektestorm.dk/

 

Læs første kapitel her: http://denperfektestorm.dk/laes-bogen/

Se Peter fortælle om “Den perfekte storm” her:

Dette indlæg blev udgivet i Eksperter, Litteratur om sociale medier, Social Media FACTBOOK 2012, Sociale medier og tagget , , , . Bogmærk permalinket.

Skriv et svar

Din e-mail-adresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *


fire × 3 =

Disse HTML koder og attributter er tilladte: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>